Univerziteti  Srbije  su 4-og aprila obeležili “Dan studenata” u znak sećanja na studentske demonstracije protiv fašizma, 4. aprila. 1936. godine, kada je u protestima poginuo student prava Žarko Marinović.

 Unija studentskih organizacija UNS u saradnji sa Savezom studenata UNS, Studentskom Asocijacijom UNS, Evropskim udruženjem studenata elektrotehnike (LK Novi Sad) i drugim studentskim i omladinskim udruženjima su u Novosadskom Univerzitetskom kampusu  4. aprila tradicionalno obeležili ovaj dan. Studenti su imali priliku da prisustvuju manifestaciji koja se odvijala na dve lokacije, ispred ulaza Studentskog doma “Slobodan Bajić” I na trgu “Dositej Obradović”.

Svoj sportski duh,  potencijal i veštine studenti su pokazali u aktivnostima koje su bile informativnog, sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera. Uz prijave, studenti su učestvovali na takmičenjima u stonom fudbalu, stonom tenisu i simulatoru formule.  U cilju održanja tradicije  i obeležavanja nacionalnog Dana studenata, organizovao se veliki šahovski turnir gde su pravo učešća, pored studenata, imali i asistenti i profesori Univerziteta u Novom Sadu. Prvenstvo je podržao Univerzitetski sportski savez i Šahovski savez Srbije, a tehničku podršku obezbedio su Novosadski šahovski klub i Šahovski savez Vojvodine.

Bez forme takmičenja, igrali su se i frizbi, fudbal, košarka, američki fubal i lakros (eng: lacrosse), studenti su takođe vozili longboard i bmx-e.

Tim sekcija za Ekologiju i Zaštitu životne sredine, Unije studentskih organizacija, je promovisao projekte zaštite životne sredine uz koje je bio prisutan i projekat ’’Planet Earth Fest’’, koji će se održati prvi put, ove godine, 5 – 8. juna.

Takođe, postojala je mogućnost da se studenti prijave i pošalju svoj CV na sajmu prakse i zapošljavanja KONTEH, gde su se  studentima i diplomcima nudili poslovi i stručne prakse u šesnaest kompanija iz oblasti tehnike.

Tokom celodnevnog programa manifestacije studentima su se delile brošure „Studentski vodič“, projekat USOUNS-a,  koji sadrži veliki broj informacija potrebnih svakom studentu tokom studiranja.  Kraj dana obeležila je tribina „Kako je poropao studentski bunt?“  koju je organizovala Studentska unija Filozofskog fakulteta. Na tribini, koja se organizovala u prostoriji studentskog kulturnog centra „Fabrika“, učestvovali su Mikloš Biro (redovni profesor, psiholog), Vladimir Mihić (docent, psiholog), Jelena Kleut, (asistentkinja, odsek žurnalistika) i Ana Bojović, (moderatorka, odsek žurnalistika). Studensti su svojim prisustvom takođe imali priliku da razmene iskustva i razgovaraju sa predavačima i kolegama.

Više info: DanStudenata.studentskivodic.com