Problem

Mladi se suočavaju sa problemom nedovoljne uključenosti u društvene tokove i osećanjem zapostavljenosti od strane institucija. Nizak nivo upotrebljivosti formalnog obrazovanja, kao i nedostatak praktičnog rada tokom školovanja učinio je da mladi ne poseduju upotrebljivo znanje neophodno za aktivnije (samopouzdanije) uključivanje u razvoj lokalne zajednice – pa to i ne čine.

Ovo je jedan od osnovnih razloga za nizak stepen omladinskog aktivizma.

Ono što nedostaje za podizanje kapaciteta mladih za omladinski aktivizam, čiji je uticaj na razvoj lokalne zajednice neosporivo velik je više mogućnosti za:

 • sticanje praktičnih, upotrebnih znanja i veština,
 • povezivanje sa mladima sličnih afiniteta i ambicija (proširivanje ličnih i profesionalnih mreža),
 • prepoznavanje vannastavnih aktivnosti i znanja stečenih neformalnim obrazovanjem od strane sistema formalnog obrazovanja i institucija srednjih škola,
 • dostupnost obrazovanja za sve mlade (posebno mlade iz prigradskih naselja i ruralnih sredina, mlade sa invaliditetom, pripadnike nacionalnih manjina i drugih marginalizovanih grupa).

Vizija

Viziju STUDENTSKIH UNIJA čini društvo zasnovano na znanju, društvo u kojem obrazovni sistem čini njegovu najvažniju razvojnu komponetu. Želimo da obrazovanje u Srbiji dobije status najznačajnijeg razvojnog resursa drustva kao osnov pozitivnih, potrebnih, dugoročnih, društvenih promena.

O centru

 1. Radni prostor za udruženja mladih, studentska udruženja, udruženja u oblasti kulture i mlade preduzetnike;
 2. Društveni inkubator za preduzetničke ideje i poduhvate mladih;
 3. Onlajn i oflajn sistem mentorske podrške za mlade;
 4. Akademija neformalnog obrazovanja – treninzi, radionice i kursevi za mlade;
 5. Održavanje interkulturalnih, književnih i filmskih večeri za mlade;
 6. Zajednički prostor za druženje i odmor ambicioznih mladih;
 7. Sedište Unije studentskih organizacija;
 8. Predstavništvo Studentske unije Srbije za Novi Sad.

Ako ne vidiš galeriju, preuzmi Adobe Flash Player.

 

Program je osmišljen da podržava mlade da postanu proaktivni inicijatori pozitivnih promena i inovativnih ideja u zajednici, ne samo za grad već i na nacionalnom i internacionalnom nivou.
Počevši od stabilne osnove, pažnju ćemo najpre usmeriti na pristup kvalitetnim informacijama. Posebnu energiju ćemo usmeriti na izgradnju kapaciteta kako bi centar postao kulturni i kreativni centar za unapređenje preduzetničkih veština kod mladih, isticanje značaja celoživotnog učenja (en: Lifelong learning), učenje iz konteksta (en: Life-wide learning), iniciranje pozitivnih društvenih promena i promociju sistema vrednosti sa akcentom na unapređenje svesti o značaju volontiranja, aktivnog učešća u društvu, kao i isticanje značaja intekulturalnog dijaloga. Različiti programi edukativnog, kulturnog i preduzetničkog karaktera, rezultovaće unapređenom autonomijom i kreativnosti mladih.

 

Podržite inicijativu!

 

Kako podržati ”izgradnju” Omladinskog kreativnog centra OKCe?

 1. Podržite nas i pratite na društvenim mrežama – to svako može;
 2. za pojedince koji žele da doprinesu da zajedničkim snagama pokažemo da mladi imaju kapacitet i volju da promene ovo društvo na bolje, za one koji žele da pomognu da se unapredi položaj mladih u Novom Sadu i da zajedno napravimo primer koji će moći da se iskoristi i u drugim gradovima: javite se na kanc@okce.edu.rs sa predlogom ideje ili načina na koji biste doprineli razvoju ove inicijative u Vašem mestu;
 3. Za predstavnike udruženja mladih i neformalnih grupa mladih: Podržite nas kroz pismo podrške (PREUZMI OVDE), kontaktirajte nas sa idejama, predlozima, savetima na kanc@okce.edu.rs;
 4. Za sve one koji bi želeli da ulože svoje vreme, znanje ili materijalne resurse u realizaciju ovog projekta, budite slobodni da nas kontaktirate kanc@okce.edu.rs i na 060/0762979;
 5. Za kompanije, institucije i mala i srednja preduzeća i sve druge subjekte, koje prepoznaju korporativnu filantropiju kao vrednost koja vuče ovo društvo napred, budite slobodni da nas kontaktirate (fr@usouns.org i na 060/0762979).

 

 

Podrške

OKCe - Podrska od UNS wm sr

Pismo podrske USOUNS wm

 Pogledajte ko nas je sve podržao OVDE.