Nauči što više o životnoj sredini i kako je zaštiti!

Što bolje razumeš globalno zagrevanje i kako utiče na životnu sredinu lakše će ti biti da i sam napraviš neke pozitivne promene. Razgovaraj sa svojim prijateljima i porodicom o onom što si naučio i budi im dobar primer. Potraži knjige i sajtove koje sa bave ovom temom, iniciraj svoje vršnjake i nastavnike da na časovima pričate o globalnom zagrevanju. Osmislite akcije koje će promovisati aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje zagađenja, a samim tim i ublažavanje globalnog zagrevanja.

Šetaj, vozi bicikl!

Šetnja ili vožnja bicikla, za razliku od vožnje automobilom, emituju 0 gasova u atmosferu. Kad god možeš izbegavaj da se voziš automobilom, jer su izduvni gasovi iz automobila veliki zagađivači atmosfere. Objasni svojim roditeljima da je šetanje jako zdravo i da je i za njih i za planetu dobro da, kad god je to moguće, vožnju atomobilom zamene lepo šetnjom ili vožnjom bicikla.

Štedi električnu energiju!

Svaki put kad koristimo električnu energiju doprinosimo efektu staklene bašte. Ako isključiš televizor, sijalicu ili kompjuter onda kad ih ne koristiš možeš uštedeti struju. Ako i tvoji ukućani budu vodili računa o štednji električne energije troškovi za struju vašeg domaćinstva će biti niži. Tako ušteđen novac možeš iskoristiti za kupovinu novog bicikla.

Sadi drveće!

Sadnja drveća je zabavna i odličan je način da se utiče na smanjenje efekta staklene bašte jer drveće apsorbuje ugljendioksid iz vazduha. Lepo je gledati drvo kako raste, jednog dana ćeš sa ponosom pokazati svojoj deci drvo koje su zasadio/la kad si bio/la njihovih godina.

Koristi platnene torbe umesto najlonskih kesa!

REUSE- ponovna upotreba. Sve ono što možeš ponovo da iskoristiš nemoj bacati u otpad. Staru odeću, igračke, nameštaj pokloni porodicama koje su slabijeg materijalnog stanja, njijma će poslužiti, a ti češ se osećati dobro jer si nekom pomogao.

REDUCE – redukuj, uštedi. Kad god možeš štedi energiju, izbegavaj da koristiš proizvode koji zagađuju okolinu.

Planet needs you!
www.planetearthfest.com

Preuzmite sopštenje o održanom Festivalu Planete Zemlje 2015. OVDE.

Projekat podržali: