Studentska unija u saradnji sa Centrom za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa (CERKIN) organizovala je “Eko-kamp” tokom kog su volonteri učesnici, između predavanja i druženja, očistili dva najzapuštenija i potencijalno destruktivna šanca.

Obezbeđeno je i dosta alata i rukavica za sve one koji su hteli da se pridruže i aktivno učestvuju u uređenju ovog prelepog, ali ”teško bolesnog” utvrđenja. Akcija koja u prvoj fazi rada podrazumevala uređenje šančeva oko Beogradske kapije, počela je 1. oktobra i trajala je do subote, 4. oktobra.

Ideja je da se pored očuvanja kulturne baštine, kreiraju novi sardžaji (prvo stvore uslovi), stvore nova poznanstva i ukaže na veoma veliki značaj volonterizma.

Cilj akcije je da pokažemo da sa malo angažmana možemo dosta da uradimo, pogotovo kada nas ima više. Za ova tri dana smo uspeli da „oslobodimo“ dva lepa i velika prostora koja će biti pretvorena u zelene površine, i služiti kao igrališta, park za decu ili kućne ljubimce, bioskop na otvorenom, prostor za koncerte ili nešto slično, a ono što je mnogo važnije je da smo uspeli da sačuvamo zidine od urušavanja, kao posledica širenja korenja divljeg rastinja. Odnešeno je preko 50 t isečenog divljeg rastinja i očišćeno je preko 3500 m2 i skupljeno preko 100 kg plastike.

Ovo je jedna od inicijativa koja je pokazala značaj volonterizma kojem se ne pridaje dovoljno pažnje i koji se nedovoljno vrednuje na svim nivoima, kako u gradu Novom Sadu, tako i u celoj zemlji. U akciji su učestvovali studenti iz Užica, Valjeva, Subotice, Niša, Vrbasa, Beograda, Novog Sada, a priključila se i jedna koleginica iz Hrvatske i dve iz Makedonije.

”Želimo da svojim primerom pokrenemo Novosađane, kojih je danas najmanje, da shvate da je tvrđava njihova i da treba da se brinu o njoj.” – naglasio je Nikola Srdić.

Osim volontera, koje je organizovala Unija studentskih organizacija (USOUNS), nosilac akcije je Centar za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa (CERKIN), a u saradnji sa „Gradskim zelenilom Grada Novog Sada“, Vojskom Republike Srbije i Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Ova akcija nije podržana nikakvim sredstvima, već su u pomoć priskočile kompanije, preduzeća, pojedinci. Tako je hranu i piće donirao „Univerexport“; za održavanje osnovnih higijenskih potreba učesnicima kampa na raspolaganju su kupatila „City hostela“ u Radničkoj i Dunavskoj ulici; Red bull je obezbedio ”krila” :) , Studentski centar je obezbedio sendviče, „Gradska čistoća“ rukavice, „Minaqua“ sokove i vodu, „Mobilni sistemi“ mobilne WC-e…

Radnici „Gradskog zelenila Grada Novog Sada“ koje je obezbedilo radnu snagu i tešku mehanizaciju, bili su pravi motor ove akcije i pravi heroji, načinom, znanjem i predanošću kojom su krčili divlje rastinje u šančevima. Oni su testerama, trimerima, buldožerima raščišćavali teren, dok su ostali za njima izvlačili i iznosili granje i debla, nosili ih na dalju obradu ili deponiju.

Nalik na deponiju, bio je, dok akcijaši nisu rešili da to promene, i ovi šančevi, na magistralom putu Novi Sad-Beograd, i u vidokrugu svakog ko je prolazio ovim frekventnim putem.

Sav sakupljeni otpad biće tretiran kao resurs, pa će se plastične flaše odneti na reciklažu, kao što bi trebao da bude uobičajen način ophođenja prema tome.

Priključi se i ti! Prijavi se OVDE.