Zimska rekreacija u društvu. – U društvu uvek lepše je i lakše :)
Trčanje u grupi je fenomenalno. Ako neko odustaje drugi je tu da ga „pogura“, motiviše.

 

 Zato, dobra prirema za sport zimi jeste oblačenje većeg broja tankih slojeva. Ono što nas greje jeste tanak sloj toplog vazduha između ovih slojeva. Što više slojeva imamo na sebi, više ćemo zadržavati i topao vazduh koji nas štiti do hladnoće. Plus, zbog lake garderobe i komotnog pomeranja ruku, trčaćete pravilnije, a pri tome biće vam mnogo ugodnije i toplije.

Najvažniji sloj koji oblačite jeste prvi sloj, koji nosite do kože. Pamuk upija znoj, pa postaje mokar i težak. Kako se suši, postaje užasno hladan, što je recept da ozebete i osećate se grozno. A to ne želimo… želimo da znoj prođe kroz prvi sloj i da se uvek osećamo suvim.

Funkcionalne majice i donji veš (isti onaj koji se nosi na skijanje i bordanje) za trčanje od veštačkih materijala su prava stvar i dobra investicija.
Ukoliko vam je trup zagrejan, neće biti problema sa ekstremitetima. Pored tanke majice (1. sloj), obucite još jednu majicu sa kratkim rukavima (2. sloj), a onda, u zavinosti od temerature i vetra, kao i o vrsti treninga (ako trčite brzo, više ćete se i zagrevati) koji radite porazmislite da li vam trebaju još 2 ili 3 sloja. Najverovatnije će biti dovoljna i obična tanja jakna (3. sloj) koja će vas zaštiti od vetra, snega.

Noge ne morate previše grejati, dovoljna je trenerka ili još bolje – helanke za trčanje. Ne trebaju vam dva para čarapa ili dokolenice, noge će se već same zagrejati posle par minuta. Ukoliko trčite po snegu i ledu, biće vam potrebne terenske (trail) patike za trčanje, kako se ne bi iskvasili i klizali.

Kvalitetnu sportsku odeću možete pronaći u second hand (preporuka u Železničkoj i Jevreskoj ulici je sve po 300-400din do 18. januara)

Par napomena:

  • Patike ne moraju da budu specijalno dizajnirane za zimu, ukoliko planirate da trčite po ulicama i očišćenim parkovima. Bitno je da nemaju prejaku ventilaciju, jer ćete to i te kako osetiti.
  • Obucite se slojevito, po mogućnosti sa cibzarima kako biste lakše regulisali ”slojevitost”;
  • Po hladnom vremenu ne oblačiti na sebe “jorgan“;
  • Voda, voda ili još bolje topli napitak… čaj! Ne dozvoliti da telo dehidrira;
  • Poželjno je imati nešto nepropustljivo, zbog vetra;
  • Utvrđeno je da čak 30% vaše telesne temperature izgubite preko šaka i stopala. Obavezno nosite rukavice, najbolje funckionalne za trčanje, a ako ih nemate, dobre će biti i pletene. Kad su čarape u pitanju, obratite pažnju da vam u patikama ne bude jako tesno. Vunene čarape su odlične;
  • Kapa za trčanje će vam pomoći da vam trening ne bude samo borba protiv hipotermije :) , već da se osećate dobro dok trčite. Smatra se da 40% vaše telesne temperature izgubite preko glave;
  • Bilo kakve naočare za trčanje su dobrodošle;
  • Vetar isušuje kožu i zato namažite ruke i lice kremom.

 

Jeste hladnije, ali je i izazov, a tek će biti kada padne pravi sneg i temperatura ;)