Međunarodni dan studenata | USOUNS.org
Za sva pitanja, pošalji nam mejl na [email protected]

Trenutna lokacija: Početna - Saopštenja - Međunarodni dan studenata

Međunarodni dan studenata

Ovaj skup je organizovala Unija studentskih organizacija u Novom Sadu, a predstavilo se 15 aktivnih organizacija. Neformalno obrazovanje, projekti, aktivizam, stručne prakse i volontiranje samo su deo aktivnosti koje novosadske studentske organizacije nude studentima.

Na Novosadskom univerzitetu studira 59.800 studenata, a svega jedan odsto njih je aktivno u svojim sredinama, dok je i dalje vrlo mali procenat onih koji makar jednom mesečno negde volontiraju.

Predstavnik Unije studentskih organizacija Nikola Srdić kaže da samim tim studenti nemaju kapacitet za bilo kakve promene, ali da željno iščekuju neki bunt.

“Studentskim protestom se može nešto postići, ali koji su efekti toga? Bunt tog tipa je poslednje sredstvo kojim bi studenti trebalo da se koriste. Pre toga bi  trebalo da iscrpe sva druga sredstva. Moraju biti samokritični nastrojeni, a ne samo kritizerski. Neka budu aktivno uključeni u svoje školovanje i rešavanje problema”, izričit je Srdić.

Iako su neki kao rešenje videli protest i bučno podizanje adrenalina intezivnom demagogijom, mnogi i dalje ne znaju da se upravo preko angažovanja u ovim organizacijama mogu baviti i standardom obrazovanja i konkretnim promenama koje ”toliko” žele.

Student ombudsman Lazar Ćosić skreće pažnju na slučaj da studenti i dalje najradije ćute kada je reč o borbi za njihova prava, ali da je srećan što osim birokratskih problema, ređe nailazi na konkrektnu povredu prava studenata kao što je diskriminacija.

“Studenti su generalno zadovoljni što se tiče njihovih prava na univerzitetu. Ono na šta se najčešće žale jeste broj rokova i nastavne aktivnosti što opet rešavaju studenti prodekani. Meni je drago što ja nemam mnogo posla jer se zaista nadam da je sve onako kako treba da bude”, rekao je novoizabrani student ombudsman.

On uviđa da studentima nedostaje ozbiljnosti i anažovanosti podjednako, ali im poručuje da iskoriste hrabrost u rešavanju problema u svom školovanju na pravi način.

Na ovom skupu, najavljen je i prvi projekat sprege akademske i lokalne zajednice u vidu Omladinskog kreativnog centra, koji će predstavljati ”sabirni centar” za ambiciozne i kreativne mlade intelektualce, koji ne žele da sede skrštenih ruku i da čekaju da se nešto desi već će biti i sami nosioci promena u svom kvartu, lokalnoj zajednici, na svom fakultetu i dr. Ovaj centar će takođe predstavljati infrastrukturni resurs za sva ona studentska i druga omladinska udruženja koji nemaju mogućnost korišćenja nikakvih prostornih kapaciteta za svoj kreativan rad već se skupljaju po stanovima, domovima i kafićima.

Internacionalni dan studenata se u svetu obeležava kao simbol borbe za demokratiju i obrazovanje, ali i sećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata.  Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i Univerzitet pretvoreni u kasarne.

Nataša Šaru, Oradio