Za sva pitanja, pošalji nam mejl na info@usouns.org.
Close

Trenutna lokacija: Početna - Saopštenja - Zašto 17. novembar?

Blog

Zašto 17. novembar?

Zašto 17 novembar?

1939. godine, 17. novembra, Nacističke trupe su se okomila na Univerzitet Charles, u Pragu, ubivši 9 studenata i šaljući više od 1200 studenata u koncentracione logore. Svi univerziteti u Čehoslovačkoj su bili zatvoreni u istom danu.

Još od 1941, ovaj dan se obeležava kao Međunarodni dan studenata. Ovaj dan je posvećen privlačenju pažnje na socijalni i demokratski uticaj studentskog aktivizma i promociji rada na studentskim pravima i pristupu obrazovanju.

Širi kontekst

U celom svetu, studenti nastavljaju da se bore protiv pritisaka, a za osnovna ljudska prava – pristup obrazovanju na svim nivoima, osiguranje kvaliteta obrazovanja, pravo na organizovanje, veću mobilnost, kao i za slobodna, demokratska i otvorena društva. Prečesto se glasu studenata preti upotrebom nasilja, zatvaranjem, proterivanjem i izbacivanjem iz sistema obrazovanja ali ovaj glas nije utišan! Takođe, nije nepoznato i da ove borbe, u nedostatku sluha od strane sistema vlasti i sistema obrazovanja, prečesto zloupotrebljavaju različite interesne grupe, koje su u stanju da izmanipulišu studentske pokrete da se bore za njihove ciljeve i ta borba često izgubi onu oštricu i smisao koji treba da ima i pretvori se u puku antirežimsku propagandu – što ne smemo da dozvolimo.

Šta radimo ove godine?

Organizujemo drugu po redu, konferenciju: ”Velika uloga akademske zajednice u stvaranju podsticaijnijeg okruženja za razvoj mladih i društva u celini” sa ciljem da još bolje povežemo i približimo one koji se bore za bolje uslove i mogućnosti svoje male ali značajne ciljne grupe studenata i pokažemo da se u stvari svi borimo za isti cilj i da ta borba treba da bude prepoznatija kroz veću medijsku i institucionalnu pažnju ali i za bolje uslove za rad, a to podrazumeva:

  • dvosmernu komunikaciju sa institucijama
  • sluh za proaktivne, a nestranačke inicijative
  • dobijanje sredstava na konkursima redovnim putem a ne partijskim posredovanjem i uslovljavanjima
  • učešće u donošenju odluka po pitanjima od značaja za mlade
  • učešće u procesima modernizacije visokog obrazovanja
  • učešće u unapređenju procesa osiguranja kvaliteta obrazovanja itd.

Pročitajte više OVDE.

 

Takođe, ove godine, 17 novembra, zajedno sa studentima, akademicima i onima koji pružaju podršku obrazovanju širom sveta, svet je ujedinjen pod zajedničkom parolom:

#FinansirajteNasuBUDUCNOST

Pridružite nam se i dignite glas protiv komercijalizacije obrazovanja, dadžbina, koje idu u nedogled, i merama štednje u obrazovanju. Ističemo da ove pretnje štete kvalitetu našeg obrazovanja, čineći ga manje inkluzivnim i pogoršava naše demokratsko učešće.

  • Uključi se deljenjem svoje fotografije sa odštampanim/napisanim:

  • Uključite prijatelje i kolege!

Leave a Reply