Za sva pitanja, pošalji nam mejl na [email protected]
Close

Trenutna lokacija: Početna - Saopštenja - Studenti i studenti privatnih fakulteta?

Blog

Studenti i studenti privatnih fakulteta?

Studenti generacijama koriste priliku da svoje nezadovoljstvo prema visokoobrazovnom sistemu izraze na razne načine.

Prvi korak je obraćanje studentskim organizacijama, relevantnim telima, kao što je studentski parlament i drugi. Sledeći korak je sama akcija i proces rešavanja postojećeg problema.

Najefektnija metoda koja u velikom procentu daje nekakve rezultate jeste potpisivanje peticija. Zašto? Ukoliko određeni  broj studenata potpiše peticiju, postoji  verovatnoća da će se njihov glas daleko čuti i pokucati na vrata nadležne institucije ili ustanove. Zbog neznanja, neinformisanosti i manjka energije za masovne aktivnosti peticije se obično koriste samo kao početak kampanje.

Ono što se ovih dana dešava na našem Univerzitetu, jeste dovođenje u pitanje jedne velike dileme. U pitanju je legitimitet diploma studenata privatnih visokoškolskih ustanova. Da li svaki student ima prava na jednaka prava? Da li zaista postoji potreba da se u državnim institucijama u oblasti zdravstva i prava obezbede  mesta samo kolegama sa državnim indeksom ili je to pokušaj da se suzbije konkurencija? Vrši se pritisak na privatne fakultete, a kao povod koriste se “afere” oko diploma sa nekih privatnih fakulteta. Ukoliko su naše kolege sa privatnih fakulteta nekvalifikovani, kao što to tvrde pojedinci, zašto i dalje postoji mesta za njih na tržištu rada? I svakako, ne treba  zaobići činjenicu da su upravo ti fakulteti dobili akreditaciju od države.

Ukoliko naše kolege sa državnih fakulteta žele da podsete državu, da su studenti državnih fakulteta investicija same države, pristup diskriminacije drugih nije adekvatan. Čak je apsurdan.

Kvalitet studenata se pokazuje merljivim rezultatima, kao što su učešća na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, rad na projektima, isticanje za vreme razmena, naučni radovi, organizovanje naučnih i društvenih konferencija, itd. Takođe, studenti državnih fakulteta treba da pokažu volju da su i sami spremni da investiraju, i svojim zalaganjem i trudom podignu studentski standard na viši nivo.

Upravo je to način za koji se Unija studentskih organizacija zalaže. Potrebno je da se udružimo i delujemo proaktivno.

USOUNS

Leave a Reply